Ρύθμιση Αυθαιρέτων

Αναλαμβάνουμε τη ρύθμιση (τακτοποίηση) του ακινήτου σας ή και τη νομιμοποίησή του εφόσον βέβαια υπάρχει η δυνατότητα, είναι δηλαδή σύννομο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο περί αυθαιρέτων, τον Ν.4495/17, δεν είναι δυνατό να εκτελεστεί μεταβίβαση εν ζωή, δωρεά αιτία θανάτου, καθώς και μίσθωση ακινήτου χωρίς να είναι τακτοποιημένες όλες οι τυχόν αυθαιρεσίες του.

Επίσης, σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, Ν.4067/12, δεν είναι δυνατό να εκδοθεί οποιουδήποτε είδους οικοδομική άδεια (άδεια δόμησης, έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας) χωρίς να είναι τακτοποιημένες όλες οι τυχόν αυθαιρεσίες των ακινήτων εντός του γεωτεμαχίουοικοπέδου ή γηπέδου εκτός σχεδίου.

Επομένως, είναι απαραίτητο να δηλωθούν όλες οι αυθαιρεσίες του ακινήτου, τις οποίες παρεμπιπτόντως ενδεχομένως να μη γνωρίζετε ότι υπάρχουν, ώστε να μην απαξιωθεί η περιουσία σας.

Η προθεσμία των δηλώσεων λήγει στις 30.04.2020 με επιπλέον έκπτωση 20% για όσους υποβάλλουν δήλωση μέχρι 31.10.2018, 10% έκπτωση μέχρι 30.04.2019, ενώ αν αργήσετε, η έκπτωση γίνεται αύξηση του προστίμου μέχρι και 20%.
Μετά απ’ αυτήν την ημερομηνία δεν θα είναι δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων ρύθμισης αυθαιρεσιών.
Τα δε πρόστιμα α) ανέγερσης (εφάπαξ) και β) διατήρησης (πληρώνεται κάθε έτος) που προβλέπονται από τον νόμο, είναι εξοντωτικά.
Πέρα από το γεγονός ότι το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί, δωρηθεί, γίνει γονική παροχή ή να μισθωθεί.
Γι αυτό μην αμελείτε.
Προστατέψτε την περιουσία σας
κάνοντας σε πρώτη φάση έναν έλεγχο για τυχόν αυθαιρεσίες.
Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες, υπολογίστε το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσετε είτε μειωμένο εφάπαξ είτε μειωμένο 30% και το υπόλοιπο με δόσεις είτε όλο με 100 δόσεις χωρίς όμως μείωση.
Δείτε αν υπάγεστε σε ειδικές κατηγορίες όπου εφαρμόζονται μειωμένοι κοινωνικοί συντελεστές.
Ενημερωθείτε για την όλη διαδικασία, τη δυνατότητα συμψηφισμού με πρόστιμα που τυχόν πληρώθηκαν στο παρελθόν, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του προστίμου σε περίπτωση που προβείτε σε στατική ενίσχυση ή ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου.

Αν είστε από τους πολίτες που επιθυμούν να τα ψάξουν όλα μόνοι τους, μπορείτε να προχωρήσετε μόνοι σας διαβάζοντας τον Ν.4495/17.
Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε άριστα την πολεοδομική νομοθεσία πέρα από τον Ν.4495/17, ώστε αφενός να εντοπίσετε όλες τις αυθαιρεσίες, να τις διακρίνετε στις σημαντικές που πρέπει οπωσδήποτε να δηλωθούν προκειμένου να γίνει μεταβίβαση εν ζωή η μίσθωση του ακινήτου και αφετέρου να υπολογίσετε ορθά το πρόστιμο.
Χρήσιμα στην περίπτωση αυτή θα σας φανούν τα εξής:

  1. Η κωδικοποίηση του Ν.4495/17 που έχουμε συγγράψει και μπορείτε να προμηθευτείτε σε μορφή e-book (pdf).
  2. Το πρόγραμμα excel για τον υπολογισμό μεταξύ πολλών άλλων και του προστίμου.
  3. Το πρόγραμμα excel για την τεκμηρίωση της απαλλαγής από τη μελέτη στατικής επάρκειας.

Αν πάλι θέλετε να βασιστείτε στους ειδικούς, τους επαγγελματίες μηχανικούς που έχουν εντρυφήσει στη σχετική νομοθεσία, δεν έχετε παρά να επικοινωνήστε μαζί μας.
Με ένα μικρό κόστος θα έρθουμε στο ακίνητό σας να ελέγξουμε για αυθαιρεσίες και να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον υπολογισμό του προστίμου.